Familie

Et sunt kosthold er viktig for å kunne ta vare på kropp og helse. Maten vi spiser er jo tross alt drivstoffet vårt, og det er en helt essensiell del av hverdagen. Derfor er det viktig at man spiser både sunt og variert, og sørger for at hele familien får i seg de næringsstoffene de trenger. 

Til tross for viktigheten av riktig mat, så er det mange som synes det er vanskelig å vite hva som er riktig og galt. Det finnes mange forskjellige dietter der ute, og flere kilder som forteller deg om ulike ting som er bra og dårlig å spise. I realiteten er det faktisk ganske lett, og det skal ikke så mye til for å ha et sunt kosthold. Her er noen tips. 

Velg varierende matvarer 

Når du fyller handlekurven på butikken så er det lurt å velge et bredt spekter av matvarer. Prøv for eksempel nye typer grønnsaker, frukt, korn, fett og ikke minst proteiner. Proteiner regnes ofte som hoveddelen av måltidet, og fungerer som byggeklossene til muskelen i kroppen. Eksempler på proteinrik mat er kjøtt, kylling, fisk og egg. Hvis du fortsatt synes det er vanskelig å velge så les mer om mat med mye protein

Planlegg måltidene

Å skulle lage mat til en hel familie er ingen enkel oppgave, særlig når du skal prøve å gjøre maten både sunn og variert. En god måte å sørge for proteinrik middag som også inneholder de andre næringsstoffene, og ikke minst smaker godt, er å planlegge måltider i løpet av uken. Sett deg ned på søndag eller mandag og finn enkle og gode oppskrifter. 

Finn inspirasjon på nett

Den største utfordringen for mange er ikke det å spise sunt, men snarere å finne ut av hva de bør spise. Det er ikke så lett å komme opp med en rett i hodet, som også hele familien vil like. Da er det fint at vi har internett, der det finnes endeløse mengder med sunne og gode oppskrifter for hele familien. 

Velg noen faste måltider

Hvis du skal vende om på matvanene dine og begynne å spise sunnere, så er det lurt å finne noen faste måltider dere liker. Har du for eksempel ti middager, to forskjellige lunsjer og to forskjellige frokoster å variere mellom, så pleier dette å være mer enn nok, og ikke minst oversiktlig. Da kan du også kategorisere måltidene dine og finne noe mat med mye protein, gode karbohydrater og grønnsaker for et variert kosthold.